Kan du fortælle os lidt om din baggrund?

Jeg er serieiværksætter med erfaring fra mange forskellige brancher. Efter 18 år i udlandet flyttede jeg tilbage til Færøerne i 2016 for at arbejde som marketingdirektør i den største bank-/forsikrings-/pensionskassekoncern på øerne. På sidelinjen arbejdede jeg på Faer Isles Distillery-projektet, og i 2020 sagde jeg mit job op for at gå all in på destilleriet.

 

Hvad er historien bag og filosofien bag Faer Isles Distillery?

De smukke Færøer giver det optimale miljø for whiskymodning (som står for 70-80% af smagen) på grund af det salte og blæsende klima, som trænger ind i whiskyen, mens den modner på fad. Vi vil modne whiskyen i de traditionelle "opnahjallar" tørrehuse, der er blevet brugt til at konservere og fermentere mad til vagtposter. Også den stabile temperatur året rundt er perfekt til modning af whisky. Vi ønskede at skabe en boostet version af den populære skotske ø whisky, dog med en unik lokal karakter. Den omkringliggende natur byder på en række unikke botaniske ingredienser til fremstilling af gin, akvavit og andre spiritus – ikke mindst den signatur ingrediens: tang + en overflod af rent overfladevand fra de nærliggende bjerge. Da den lokale lovgivning endelig blev ændret for at tillade spiritusproduktion på øerne, begyndte en gruppe lokale whisky- og gin-entusiaster at eksperimentere med destillering af lokale botaniske produkter på et laboratorium og sammensatte den nødvendige finansiering for at komme i gang. Senere kom andre investorer til, og et crowdfunding-projekt gav både penge og 600+ investorer, der i dag ejer virksomheden sammen.

 

Kan du fortælle os lidt om jeres North Atlantic Dry Gin?

Vores signatur ingrediens er som sagt tang. Vi har eksperimenteret med 8 forskellige typer lokal tang, som er en rig ressource her på øerne; en super bæredygtig råvare. Til vores North Atlantic Dry Gin har vi valgt Thongweed (Himanthalia elongata) på grund af dens egnethed som match til enebærene i ginen. Fra dag ét i projektet ville vi lave en gin i verdensklasse, og vi brugte den yderst erfarne spirituskonsulent, Julia Nourney, til at hjælpe os med at udvikle opskriften. Vi ønskede at udvikle en gin, der er autentisk og tro mod det lokale miljø og undgår eksotiske ingredienser og smage.

 

Kan du fortælle os om ginnens botaniske egenskaber?

Thongweed tilføjer en let saltet, maritim smag til ginen. En anden vigtig ingrediens er Angelica - en anden plante der er at finde i den arktiske region; roden tilfører en delikat anismag, der er særligt fremtrædende i eftersmagen.

 

Hvordan kom I frem til flaskens smukke design og æstetik?

Vi ønskede at fremhæve signaturingrediensen tang, ved at sætte den i midten af etiketten og vores logo. Vi valgte en firkantet flaske og lavede en etiket, der går på tværs af to hjørner for at skabe en effekt, hvor når man ser på flasken nemt kan blive forvirret over, hvilken vej flasken skal vendes. Hvis du sætter tre flasker ved siden af hinanden, kan du sætte pris på den fulde etiket. Banneret på flasketoppen er et gammelt strikkemønster fra øerne.

 

Kan du fortælle lidt om dit perspektiv på gin- og spiritusscenen på Færøerne?

Lokal lovgivning tillod først alkoholproduktion i 2017. Derfor var der ingen produktion på øerne. Den første spiritus fra et færøsk mærke skulle produceres i Island. Men efter ændringen i lovgivningen begyndte to destillerier at producere gin, akvavit og anden spiritus, og Faer Isles Distillery startede også kort efter, og nu er der et par projekter i gang. For et land med en befolkning på kun 50.000 mennesker er dette ganske godt. På grund af den unikke beliggenhed og de botaniske ingredienser, er potentialet for spiritusproduktion stor.

 

Kan du fortælle os lidt om jeres fremtidige planer for destilleriet og for at producere whisky?

Vi har bestilt 5000/3600L tanke fra Speyside Copper Works i Skotland, der skulle leveres i oktober. Desværre på grund af corona venter vi stadig på dem, men de er planlagt til at ankomme i maj måned. Efter montage og testproduktion planlægger vi at have kommerciel produktion til efteråret. Det første år planlægger vi at producere 600 tønder whisky, der skal opbevares i nye lagre i landsbyen Kvívík, bygget i det gamle design af de traditionelle tørrehuse på øerne. Mens vi venter på den modnede whisky, vil vi fortsætte med at udvikle vores andre spiritusser og markedsføre disse på de globale markeder. Vi sender dem til alle de store spirituskonkurrencer til vurdering.

 

Hvad er nogle af dine yndlingsgin-mærker fra Færøerne og andre steder?

Som jeg sagde før, er der kun 3 spiritusmærker på øerne. Uden for øerne er jeg meget glade for andre ø-gins som Harris Gin og The Botanist.

 

Kan du anbefale nogle steder i Vestmanna og på Færøerne for ginelskere, som man skal besøge?

Naturligvis Faer Isles Distillery i Vestmanna :-)

Men besøgende, der kommer til øerne, bør værdsætte og udforske den fantastiske natur her. Vi har også et par ganske veludstyrede ginbarer i hovedstaden Tórshavn.

May be an image of 8 people, beard, people standing and indoor